Vilka hundar passar bra för jakt?

jakthund

Flera av de hundraser vi har i dag har ursprungligen fungerat som jakthundar. En del av dem är idag bara för sällskap andra har vi kvar som jakthundar. Kanske det är så att du redan jagar. Du har din bössa, ditt vapenskåp, din jaktlicens men känner nu att du vill ha en hund att jaga med. Jakthund idag är ett rätt brett begrepp. Det finns flera raser inom detta begrepp och de kan skilja sig åt i utseende, temperament och behov. Hundarna används också i jakt på olika sätt. Bland annat så finns ställande, drivande, apporterande, skällande och stående jakthundar samt grythundar.

Bland hundar som används finns till exempel labrador retrievern som kan apportera både i vatten och på land. Det finns tax så väl som terrier som går att ha till grytjakt. Drever är bra för att driva räv och hare. Rhodesian ridgeback  kan spåra, driva och ställa älg och rådjur. 

Jakthunden – inte bara för jakt

Jakthunden ska även fungera som sällskaps-/familjehund då den inte jagar. Det är bra att tänka på när du ska skaffa dig en hund. Det är dock många raser inom jakthund som är bra som träningskompis och familjehund. Dock är det bra att veta att de hundar som avlats fram som jakthundar alltid kommer att besitta de typiska jakthundsegenskaperna

Jakthundarnas egenskaper är bra i andra sammanhang än jakt. Om det är en duktig spårhund kan man använda den om det skett viltolyckor för att spåra upp påkörda skadade djur som sprungit iväg.

 

 

4 Jul 2019

Människans bästa vän

 

Hunden är människans bästa vän, säger ordspråket, och det är förstås hundra procent sant. Det finns de som älskar hundar och de som inte tycker om dem alls, men den senare typen har sällan haft någon riktig relation till en hund. Det går inte att tycka illa om hundar när man en gång fått uppleva den vänskap och lojalitet som en voffsing kan erbjuda. Denna blogg tillägnas den fantastiska relation som hunden har med människan.

 


 

Lintrollets kennel

Tidigare handlade denna hemsida Lintrollets Kennel, som föder upp hundar av rasen Hovawart. Idag håller Lintrollets Kennel till på Facebook.