10 fakta om schäferhunden

Vissa hundraser har ett stadigt och varaktigt grepp om allmänhetens hjärta och placerar sig konsekvent i topp 10 i rankningen av de mest populära hundarna. Den starka och ädla schäferhunden är en av dessa bestående favoriter.

Faktum är att schäfern under de senaste tio åren har varit den nummer två mest populära hunden i USA, och den har varit bland de tio bästa i årtionden. Och av goda skäl. Rasen, som går tillbaka till 1899, (känd som Deutsche Schaferhunde på tyska) etablerades i Tyskland av kapten Max von Stephanitz och andra uppfödare. Genom att endast använda de allra bästa hundarna utvecklade de en ras känd för självförtroende, intelligens, lojalitet och mod.

Dessutom går det inte att ta miste på schäferns karaktäristiska utseende med de spetsiga öronen och den muskulösa kroppen. Varje schäferägare känner till det speciella bandet som delas med denna hund. 

1. Schäfern kommer att utforska allt med näsan

Du hittar bevis på deras mycket grundliga sniffning överallt – väggar, dörrar, fönster och mer. Alla hundar har ett bättre luktsinne än människor – 10 000 till 100 000 gånger bättre faktiskt tack vare att de har miljontals fler doftreceptorer. Men jämfört med andra raser rankas schäferhundar nära toppen i doftförmåga. Det är inte konstigt att de gör så fantastiska polis- och upptäcktshundar. Bland många andra jobb är de kända för sitt bomb- och drogsnuffande arbete, spårning och sök och räddning.

2.  Schäferhundar är otroligt smarta

Om du är schäferägare har du en stark misstanke om att din hund faktiskt kan vara smartare än du är. När allt kommer omkring, vad kan inte din hund göra? Dessa hundar är kända för sin intelligens och många kan lära sig ett nytt beteende på bara några få repetitioner. Dessutom har de en legendarisk önskan att samarbeta och arbeta med oss, en egenskap som många ser som en önskan att tillfredsställa sina människor. Inte konstigt att den här rasen utmärker sig i så många aktiviteter och är en toppkonkurrent i lydnad. Eftersom schäfer är en av de smartaste raserna, se till att vara konsekvent, använda positiva förstärkningsbaserade metoder, tillhandahålla massor av mentalt stimulerande leksaker och spela hjärnutmanande spel.

3. Schäferhundar skyddar sina nära och kära

De är kända för att vara orädda och självsäkra. Schäferhundar kommer självsäkert att stå på sig och är lämpade att vara antingen vakthund eller väktare, beroende på vad situationen kräver. De kan vara distanserade mot främlingar men är inte fientliga. Denna naturliga skyddsinstinkt är betryggande för schäferns ägare. Men det kommer också med ett visst ansvar. Du bör vara engagerad i att spendera tid på att umgås och träna din hund för att säkerställa att din följeslagare känner sig bekväm med främlingar och andra hundar. Om du gör det kommer du att dra nytta av allt den här hunden har att erbjuda.

4.  Schäferhundar ger konstant sällskap

I sanning är schäferägare aldrig ensamma eftersom deras lojala hundar alltid finns vid deras sida. Även om schäfern ibland är långsamma att värma till främlingar, är de milda och kärleksfulla mot sina familjer. Deras tillgivna och hängivna personligheter är en bonus för rasen, och de kan vara särskilt förtjusta i barn. Det betyder att din GSD vill spendera tid med dig istället för att vara ensam hela dagen, varje dag. Att låta din schäfer vara med dig så mycket som möjligt kommer att få fram det bästa i din hund.

5. Schäfer är känd som en ras som använder munnen

De tenderar att använda munnen som ett bihang tack vare sitt vallningsarv. Det finns till och med i deras engelska namn, ShephERD. Detta munbeteende är naturligt, så förvänta dig att din schäfer tar munnen på dig och tuggar allt som får plats i deras mun. Det betyder dock inte att du ska tillåta det. Det som kan vara sött hos din lilla valp kommer att bli kraftfullare när din hund växer upp. Att träna din hund att inte bita din hand eller tugga på möblerna är viktigt med denna ras. Lär din schäfer att kanalisera dessa instinkter på ett säkert och lämpligt sätt.

6. Schäfern fäller

Alla schäfer-ägare vet att hundhår är ett sätt att leva. Du hittar det på möblerna, golvet och på varje outfit du bär. Enligt rasstandarden för schäferhundar har den idealiska schäfern en dubbel päls av medellängd med en ytterpäls som är så tät som möjligt. Det ger mycket päls! Dessa hundar fäller inte bara kontinuerligt, de blåser också sin päls (förlorar all underpäls) två gånger om året, på våren och hösten. För att hjälpa till med att fälla, borsta din hund regelbundet. Du kommer fortfarande ha pälsbollar som flyger omkring, men betrakta dem bara som en schäfer-ägares hedersmärke.

7. Schäferhundar är kända för sin mångsidighet

Om du behöver göra något jobb är det bara att fråga din hund. Schäfer-ägare förstår att deras hundar utvecklades som brukshundar. Faktum är att den idealiska schäfern har en kropp och gång som passar det hårda arbetet som anses vara dess primära syfte. Det betyder att din hund kan utmärka sig i nästan vad som helst. Från hundsporter som rally, agility, doftarbete, terapiarbete till servicehundsarbete, schäfer kan göra allt. Det enda som håller din hund tillbaka är den tid och energi du kan lägga på träningen. Det är inte konstigt att folk alltid tror att din hund är en tjänste- eller polishund.

8.  Schäferhundar är superaktiva

Därför är det du också. Funderar du på att slappa i soffan? Aldrig! Schäferägare vet att det inte kommer att hända förrän du har promenerat med din hund, gått till parken eller gjort någon form av motion. Den här rasen trivs bara med tillräckligt med regelbunden motion för att bränna bort all överskottsenergi. Om du inte ger din schäfer dagliga träningspass, se upp. Din hund kommer att få ut den energin på något sätt, och troligen på sätt som du inte vill ha. För att vara säker på att din schäfer är glad och ett nöje att leva med, kommer du definitivt att få all träning du behöver också.

9. Schäfern är medlemmar i Herding Group

Så om du äger den här rasen är du inte främmande för en näsa som knuffar dig. Oavsett om det är en nos i ryggen, en nos på benet eller till och med en nos i ansiktet, så gör din hund bara det som kommer naturligt. Även om den här rasen inte ofta används för att vallfärda längre, finns det vallningsarvet kvar. Så, tillsammans med vallningsdragen av självständigt tänkande och intelligens, är det helt normalt att din schäfer vallar mänskliga familjemedlemmar. Din hund kan också visa "följa framåt" beteende - gå framför dig medan du tittar bakåt för att säkerställa att du går i rätt riktning.

10. Schäfrar är kärleksfulla följeslagare

Dessa är väldigt sociala hundar som vill umgås med sina människor. Ju mer tid din hund får tillbringa med dig, desto gladare blir din följeslagare. De kanske uppvisar avstånd från främlingar snarare än att omedelbart avguda alla de ser, men det gör bara deras kärlek ännu mer speciell. Dessutom är dessa lojala och hängivna vårdnadshavare och milda husdjur villiga att sätta livet på spel för att skydda sina nära och kära. Och du kan inte be om en mer kärleksfull bästa vän än så.

10 May 2023

Människans bästa vän

 

Hunden är människans bästa vän, säger ordspråket, och det är förstås hundra procent sant. Det finns de som älskar hundar och de som inte tycker om dem alls, men den senare typen har sällan haft någon riktig relation till en hund. Det går inte att tycka illa om hundar när man en gång fått uppleva den vänskap och lojalitet som en voffsing kan erbjuda. Denna blogg tillägnas den fantastiska relation som hunden har med människan.

 


 

Lintrollets kennel

Tidigare handlade denna hemsida Lintrollets Kennel, som föder upp hundar av rasen Hovawart. Idag håller Lintrollets Kennel till på Facebook.