Om brott och straff

Det är ju så populärt med både nyheter om brott och straff numera både på nyheterna och i olika filmer och serier. Därför tänkte jag gå igenom hela den processen som det är från det att man är misstänkt, till det blir en rättegång – eventuellt. Jag hörde en tjej i en åttonde klass som trodde att vi hade en jury som bestämde om någon var skyldig eller oskyldig, som de har i många andra länder som i Storbritannien och i USA. Därifrån många av de populära filmer och serier kommer, men det har vi alltså inte i Sverige, inte heller i andra nordiska länder. Här är det en eller tre domare som bestämmer om någon är skyldig eller inte. I större rättegångar har vi också nämndemän som sitter med och påverkar ett domslut, alltså vad domen kommer att bli. De kan då rösta för eller emot det som domaren kommer fram till. Men många nämndemän brukar rösta som domaren anser är rätt. Vill du veta mer ingående om denna juridiska process kan du läsa dessa artiklar om juridik.

Kallad till förhör

Vi leker med tanken att polisen tror att du är skyldig till ett brott, låt säga att du har stulit en bil, som på bilden. Då kanske de har ägnat en månad, eller mer åt att samla bevis på om du är skyldig. När du sedan blir kallad till förhör, kanske de redan har hunnit förhöra andra personer. Om de tror att det är fler inblandade i bilstölderna, kanske de förhör de andra som de misstänker, samtidigt som de förhör dig. Då är en vanlig taktik från polisens förhörsmetod, att säga att de andra har redan berättat om stölderna för dem och att de har pekat ut dig. Även om du är misstänkt för ett brott, har du rättigheter. Du kan välja att inte svara på frågorna. Men är du oskyldig, är det ju inte farligt att svara på frågorna. Om du gör så, kan du istället bevisa för polisen att du inte gjort det. De kan då ändra sig och inse att du är oskyldig. Så det lönar sig inte att tiga i förhör, om du inte är skyldig förstås.

Anhållen, eller häktad

Har de inte bevis som räcker för att en åklagare anser räcker för att kunna väcka ett åtal mot dig, är du fri att gå iväg efter att polisen har förhört dig. Är det tvärtom så att har bevis nog kan de anhålla, eller häkta dig. Det gör de ifall de misstänker att du kan gå iväg och förstöra bevis som de annars skulle kunna ha mot dig. Redan under det första förhöret har du rätt att ha en advokat som är med under förhöret. Sedan har advokaten rätt att vara med på alla förhör. Vid rättegången har advokaten rätt att få veta vilka bevis som åklagaren har mot dig. Din advokat har rätt att göra allt för att hjälpa dig både innan och under en rättegång. De ska föra din talan och försvara dig, och se till att du får ett så rättvist straff du bara kan få, ifall domaren anser att du är skyldig till brottet. Ja, du ser, det är inte så likt det brittiska eller amerikanska rättsystemet, så du kan glömma de spännande amerikanska och brittiska filmerna.

1 Oct 2017

Människans bästa vän

 

Hunden är människans bästa vän, säger ordspråket, och det är förstås hundra procent sant. Det finns de som älskar hundar och de som inte tycker om dem alls, men den senare typen har sällan haft någon riktig relation till en hund. Det går inte att tycka illa om hundar när man en gång fått uppleva den vänskap och lojalitet som en voffsing kan erbjuda. Denna blogg tillägnas den fantastiska relation som hunden har med människan.

 


 

Lintrollets kennel

Tidigare handlade denna hemsida Lintrollets Kennel, som föder upp hundar av rasen Hovawart. Idag håller Lintrollets Kennel till på Facebook.