Minst lika viktigt att ta hand om hundens tänder som dina egna

Att vi människor ska ta hand om tänderna, borsta dem, gå till tandläkaren, laga hål med mera. Det är de flesta medvetna om. Har vi problem så går det vända sig till tandläkare Kista. Men hur är det med hundarna och deras tänder?

Det  är viktigt att hålla efter hundens tänder, både för att slippa problem med exempelvis tandsten och med parodontit som är tandlossning. Det kan man göra genom att borsta hundens tänder, regelbundet. Varje dag, med en tandborste till exempelvis. Det finns också speciella munhygieniska tandpastor som hämmar bakterietillväxten i hundens mun.

Tandsten med mera kan du ta bort hos veterinären. 

Så borstar du hundens tänder

  • Använd en mjuk tandborste eller en fingertuta om hunden är ovan.
  • Vill du använda en tandkräm så välj en anpassad för hundar.
  • Börja med tänderna längst fram. Borsta tänderna i tur och ordning med vatten eller tandkräm.
  • Det är bra om du kommer åt tänderna längst bak i munnen.
  • Borsta tänderna regelbundet. Helst varje dag.
  • Beröm hunden efteråt så den lär sig gilla tandborstning.

Kontakta veterinär om du behöver ta bort tandsten i hundens mun. Kontakta dem även om det är inflammation i tandköttet, eller en frakturerad tand som behöver rotfyllas eller extraheras.

Om mjölktänderna inte lossnar, trots att de permanenta tänderna kommit fram, då är det bra at även då gå till veterinären.

En tandkontroll av veterinär en gång var 6-12:e månad är bra att göra. 

Sedan är det som så att torrfoder är bättre än blötfoder, eftersom de hårda bitarna skrapar bort och lossar plack. 

28 Oct 2019

Människans bästa vän

 

Hunden är människans bästa vän, säger ordspråket, och det är förstås hundra procent sant. Det finns de som älskar hundar och de som inte tycker om dem alls, men den senare typen har sällan haft någon riktig relation till en hund. Det går inte att tycka illa om hundar när man en gång fått uppleva den vänskap och lojalitet som en voffsing kan erbjuda. Denna blogg tillägnas den fantastiska relation som hunden har med människan.

 


 

Lintrollets kennel

Tidigare handlade denna hemsida Lintrollets Kennel, som föder upp hundar av rasen Hovawart. Idag håller Lintrollets Kennel till på Facebook.